Oxfilé med whiskeysås och Pommes Anna

Oxfilé med whiskeysås och Pommes Anna

Tips på varmrätt till nyårsmiddagen eller finare helgmåltid – Oxfilé med whiskeysås och Pommes Anna. En lyxig och fantastiskt god festmåltid! 😋👌

Oxfilén kan med fördel tillagas i ugnen då blir det extra saftigt. En termometer underlättar att få filén exakt så stekt som du önskar. Om du inte har en hel oxfilébit så går det bra att tillaga bitarna enbart i stekpanna.

Whiskeysåsen är en krämig och god sås som kan lagas i förväg och värmas i samband med serveringen.

Pommes Anna potatiskakan kan även formas till portionskakor i en muffinsplåt, i portionsformar eller direkt på bakplåtspapper. Blir väldigt vackert på tallriken.

Tid: +60 min

Portioner: 4 st

Ingredienser:

Oxfilé

  • 1 oxfilé c:a 600 gr
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Whiskeysås

  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 msk kalvfond
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 dl god whiskey
  • farinsocker
  • salt

Pommes Annas

  • 15 potatisar
  • 250 gr smör (eller mindre smör om så önskas)
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här:

  1. Pommes Annas – potatiskaka: Börja med potatiskakan då den tar längst tid. Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform eller använd en teflonform.
  2. Smält smöret smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda ned i smöret. Häll 1 msk av det smälta smöret i botten på formen. Lägg ett lager potatis och fördela den jämt. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra vartannat varv.
  3. Sätt in i ugnen 200 grader c:a 1 timma. Täck med alufolie om det börjar bli bränt.
  4. Oxfilé: Putsa oxfilén och krydda med salt och peppar. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Efterstek filén i ugnen i 200 grader i c:a 15-20 minuter. Eller använd en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Skiva köttet tunt lite på snedden.
  5. Whiskeysås: Hacka schalottenlökarna. Stek dem i en rejäl klick smör. Häll ner kalvfonden och whiskyn, och låt det sjuda tills mängden vätska har reducerats till en fjärdedel.
  6. Häll i grädden och en nypa farinsocker och salt, och fortsätt sjuda i 10 minuter. Mixa såsen slät i en mixer eller med mixerstav, och häll tillbaks i kastrullen. Önskas tjockare sås kan man reda av med majsstärkelse.

Servera oxfilén, whiskeysåsen och Pommes Anna potatiskakan tillsammans med haricots verts eller någon annan grönsak.

Recepten kommer ifrån: http://www.matklubben.nu/ och http://hankstruebbq.se/whiskeysas/

5 tankar om “Oxfilé med whiskeysås och Pommes Anna

  1. Ping: Tips på nyårsmeny 2015 | Matdax med Erika

  2. Whiskey såsen mådde bra av lite mer whiskey för att höja stinget samt lite soya för att få en mörkare färg och lite mer salt.

    Istället för frasvåffla till vår glutinintoleranta gäst fick hen mörk bröd, utan gluten då.

    God fortsättning och tack för tipset Erika!

    Gilla

    • God fortsättning Roger! Vad kul att ni testade recepten! 🙂 Kan tänka mig att soya och lite mer whiskey gör såsen ännu godare! Jag får testa det nästa gång. 👍

      Gilla

  3. Hej, jag kan bara instämma!
    Vi körde såsen till nyår och den var helt magisk. Betydligt bättre sting än i andra recept jag provat. Valde medvetet en rökig Ardbeg 10 och kommer också jag att både göra om den och höja till 2dl. Jag skippade farinsockret som jag personligen inte behövdes men körde i ca 2msk tomatpuré. Ska dock prova med att komplettera med soja, det tror jag kan lyfta lite.
    Stort tack för denna, den lyfte middagen rejält.

    Gilla

    • Tack Christer, det glädjer mig att höra! Det är både roligt och givande med feedback och tips på hur man kan förfina recepten så resultatet blir ännu godare. Jag ska testa dina tips nästa gång jag lagar whiskeysåsen. 😃👍

      Gilla

Lämna en kommentar