Saffransbullar med vaniljfyllning

Saffransbullar fyllda med smör, vaniljsocker och kardemumma är ljuvligt goda och riktigt smälter i munnen. Utmärkta att bjuda på till adventsfikat! 🌟

Nedan är några tips på hur man lyckas med saffransbullar som jag hittat på www.ellematovin.se.

  • Bearbeta degen ordentligt. Räkna med 10 minuter i maskin, eller 15 minuter för hand.
  • Bullar gillar fukt! Vid 2:a jäsningen ställ plåtarna i ugnen, där drar det inte. Se till att ugnen är avstängd! För extra fukt kan du ställa in en skål med hett vatten.
  • Lägg russin i blöt. Russinen bränns lätt i ugnen och har en förmåga att suga upp vätska och torka ut bullarna.

Tid: +2 timmar ( ca 1 1/2 timme för jäsning och ca 45 för bakning)

Portioner: ca 40-50 bullar (beroende på storlek)

Ingredienser:

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 påsar saffran (1,5 g)
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special

Vaniljfyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma, malen

Till pensling:

  • 1 ägg
  • en skvätt vatten
  • en nya salt
  • russin, blötlagda
  • pärlsocker

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
  3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Blanda smör, strösocker, vanilj och mald kardemumma till krämig fyllning.
  6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
  7. Bred över vaniljkrämen.
  8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 2-3 cm breda remsor och rulla till en rund bulle. Lägg dem på en bakplåt med pappersformar.
  9. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
  10. Pensling: Blanda ett ägg i ett glas med en skvätt vatten och en nypa salt. Garnera bullarna med russin och pensla bullarna med äggblandningen och strö på pärlsocker.
  11. Sockerlag: Koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen, se till att sockret löst sig.
  12. Grädda i 8-10 minuter för små bullar och i 10-12 min för lite större bullar. Precis när bullarna kommer från ugnen penslar du med sockerlagen. Detta gör att bullarna får som en hinna på sig som gör att bullarna håller sig längre och får en otrolig glans. Låt svalna på galler.
  13. Avnjut en nygräddad saffransbulle med ett glas mjölk. 😋

Saffransbulle med vaniljfyllning

Receptet på saffransbullarna, där jag gjort lite justeringar på fyllningen, har jag hittat på http://www.leila.se/

 

 

Lämna en kommentar